top of page

TOP 10

Kitap Önerileri

1-ÖÄŸretmen Olmak-Bir Cana Dokunmak,

Ä°rfan ErdoÄŸan-DoÄŸan CüceloÄŸlu

DoÄŸan CüceloÄŸlu ve Ä°rfan ErdoÄŸan, bu kitapta genç fidanları taptaze umutlara dönüÅŸtüren öÄŸretmenlerimizi konuÅŸuyorlar. EÄŸitim ve öÄŸretmenlik hakkında bugüne kadar biriktirdikleri kuramsal, tarihsel ve güncel fikirlerini paylaÅŸmak üzere bir araya gelen DoÄŸan CüceloÄŸlu ve Ä°rfan ErdoÄŸan, uzun soluklu bir yol arkadaÅŸlığı kurdular. Yaklaşık bir yıla yayılan bir zaman dilimi içinde, sadece Ä°stanbul'da deÄŸil, Türkiye'nin çeÅŸitli kentlerinde "öÄŸretmen"i konuÅŸtular, tartıştılar ve bütün bu kayıtları, elinizdeki kitabın malzemesini teÅŸkil edecek ÅŸekilde düzenlediler. Nihayetinde ortaya çıkan bu eser, eÄŸitim konusunda Türkiye'nin en birikimli düÅŸünürlerinden DoÄŸan CüceloÄŸlu ve Ä°rfan ErdoÄŸan'ın yalnızca kendi aralarındaki deÄŸil, tüm öÄŸretmenlerimizle kurdukları diyalogun bir ürünü olarak görülmelidir. Ve ÅŸimdi bu diyalog, kitabın okurlarıyla devam edecek. ÖÄŸretmen Olmak, sadece okulda deÄŸil, yaÅŸamın her alanında, herkese esin kaynağı olmak isteyenlere...

2-SavaÅŸçı-DoÄŸan CüceloÄŸlu

Anlamlı ve CoÅŸkulu Bir YaÅŸam Ä°çin SavaÅŸçı kitabında böyle bir savaÅŸtan söz ediyoruz. Söz ediyorum deÄŸil, söz ediyoz; çünkü kitabı Arif Bey'le beraber oluÅŸturduk.
Arif Bey kimdir?
Arif Bey, bu kitapta benimle konuÅŸan bir sınıf öÄŸretmeni. O beni bulmadı, aslında ben onu buldum. Uzun zamandır öÄŸretmenlere ulaÅŸmak, onlarla bir diyalog baÅŸlatmak gereksinmesi duyuyordum. Arif Bey'i böyle bir arayışın sonucunda buldum.
Arif Bey'in yüreÄŸinde sıkıntı var. Çabalıyor. Anlamak istiyor, yapmak istiyor. Destek bulamıyor. Ve yalnız!... (DoÄŸan CüceloÄŸlu)

3-Martı Jonathan Livingston-Richard Bach

Martı Jonathan Livingston kitabında konu olarak Jonathan isimli martının sıradan bir hayat süren martı sürüsünün içinde sivrilerek sürüden sıyrılma ve özgürlüÄŸe ulaÅŸma mücadelesini anlatılır. Bu serüveninde ona engel olmak isteyenler olmasına raÄŸmen o hedefinden ÅŸaÅŸmayarak yolunda ilerlemeye devam eder ve kendini geliÅŸtirir. Tüm gününü daha hızlı ve mükemmel uçmak için sürüden ayrı çalışarak geçirir. Bu tutkusu yüzünden sürüden atıldı, yalnızlığa mahkum edildi ama bu onun umurunda deÄŸildi. Kendi sürüsünün Jonathan'ı dışlamasından sonra yeni sürülere katılır ve onların yardımıyla kendini daha da gWilhelm Reich

4-Beyaz Zambaklar Ülkesinde – Grigory Petrov


Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduÄŸunda bu destansı baÅŸarıya tek kelimeyle hayran olmuÅŸtu. Derhal kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki “yaÅŸamı yenilemek” için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap haline geldi. Bu kitap tüm yoksulluÄŸa, imkansızlıklara ve elveriÅŸsiz doÄŸa koÅŸullarına raÄŸmen, bir avuç aydının önderliÄŸinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öÄŸretmenlere, doktorlardan iÅŸadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir.

5-Küçük AÄŸaç’ın EÄŸitimi -Forrest Carter

          Sevgiyi, duyarlılığı, dürüstlüÄŸü, samimiyeti Kızılderili mantığıyla iÅŸleyen muhteÅŸem bir kitap...

Egemenlik ve güç tutkusu peÅŸinde koÅŸan Beyaz Adam’ın acımasızca yok ettiÄŸi Çerokilere ithaf edilen bu kitap, insanı umursayan, acılarını paylaÅŸan, yaÅŸamın bütünselliÄŸini savunan bir kültürün mesajı... Evrensel dostluk ve barışın hikâyesi... Ä°nsani duyarlılığın görkemli direniÅŸi... Yüzeysel ve mekanik iliÅŸkilerin hâkim olduÄŸu günümüzde, yitirilen deÄŸerlere saygı duruÅŸunda bulunma denemesi... Heidi, Küçük Prens, Åžeker Portakalı ve Martı’daki samimiyeti, dürüstlüÄŸü özleyenler; coÅŸmak, sevmek, özgür olmak, hüzünlenmek, doya doya aÄŸlamak isteyenler için... En çok da kitle iletiÅŸim araçlarının kölesi olanlar, yaratıcılığı körelten eÄŸitimi sorgulamak isteyenler için...

6-Sosyal Bilimleri Açın -Gulbenkian Komisyonu

Bilginin sosyal olarak kurulmuÅŸ olması gerçeÄŸi, daha geçerli bilgiye ulaÅŸmanın da ancak sosyal olarak mümkün olması anlamına gelir. Bilginin sosyal temelleri olduÄŸunu tersine, biz, geçmiÅŸteki uygulamalara yönelik eleÅŸtirileri deÄŸerlendirerek ve hakikaten daha çoÄŸulcu ve evrenselci yapılar kurarak yapılacak bir yeniden yapılandırmanın, sosyal bilimlerin nesnelliÄŸini arttırabileceÄŸine inanıyoruz. Bu raporda üç ÅŸeyi göstermeye çalıştık. Birincisi, bir bilgi biçimi olarak sosyal bilimin nasıl tarihsel olarak oluÅŸtuÄŸu ve neden, onsekizinci yüzyıl sonundan 1945'e uzanan süreçte, görece standart bir dizi disipline ayrıştığıdır. Ä°kincisi, 1945'ten bu yana dünya genelinde meydana gelen geliÅŸmelerin bu entellektüel iÅŸbölümüyle ilgili ne gibi sorular sorulmasına yol açtığı ve böylece bir önceki dönemde yerli yerine oturtulan örgütlenme yapısını yeniden tartışma gündemine getirdiÄŸidir. Üçücüsü de, son yıllarda çok tartışılan bir dizi temel entellektüel soruyu açımlayarak, 'ÅŸimdi nasıl bir sosyal bilim?' sorusuna cevap oluÅŸturmakta daha ileri gidebilmek için bize optimal görünen bir tavır belirlemektir. Sonuçta, sosyal bilimlerin bu tarihin ve yakın dönem tartışmalarının ışığında yeniden yapılandırılmasını tartışmak istiyoruz. ÖnerebileceÄŸimiz basit, açık seçik formüllerimiz yok; sadece bize doÄŸru yönde ilerlememize yardımcı olacakmış gibi görünen birkaç tartışmaya açık önerimiz var.KuÅŸkusuz doÄŸru yönde adım atmayı saÄŸlayacak baÅŸka çözümler de vardır ve baÅŸkalarını böyle öneriler geliÅŸtirmeye çağırıyoruz. Bizce herÅŸeyden önemlisi, bir kez daha tekrarlayalım, sorunun temelinde yatan meseleleri acilen ve açık seçik ortaya koyarak, akıl sınırı içinde tartışabilmektir. Gulbenkian Komisyonu

7-GeleceÄŸin EÄŸitimi Ä°çin Gerekli Yedi Bilgi - Edgar Morin

Günümüzün yaÅŸayan en önemli düÅŸün adamlarından biri olan Edgar Morin, UNESCO’nun isteÄŸi üzerine kaleme aldığı bu kitapta, “geleceÄŸin eÄŸitimi” için temel alınacak yedi ana temayı ortaya koyarak, tartışıyor. Morin, daha güzel daha yaÅŸanabilir bir dünyada eÄŸitimin hedefi ve ana ilkeleri ne olmalıdır, sorusuna yanıt ararken, insanın hem fiziksel, hem biyolojik, hem psiÅŸik, hem kültürel ve tarihsel, hem de toplumsal bir varlık olmasından yola çıkarak, gerekli yedi bilgiyi sıralıyor

8-Yaratma Cesareti- Rollo May

Yaratma Cesareti, Amerikan psikolojisi ve varoluÅŸçu psikoterapinin önde gelen ismi Rollo May''in en temel yapıtlarından biri. May, psikoloji, psikoterapi, felsefe ve sanatla yakın iliÅŸkisinden ötürü, yaratıcılık konusunu ilginç bir perspektiften inceliyor. Tüm varoluÅŸçular gibi o da kaygı olgusuna büyük önem vererek, deÄŸiÅŸimin kaygının içine gömülerek varılacak bir yaratıcılık düzeyinde gerçekleÅŸeceÄŸini vurguluyor. GeçiÅŸ dönemi psikolojisinin tüm olumsuzluÄŸunu, yaratıcılığın zorunluluÄŸu adına kutlayan May, "yeni olan"ın her yerde fışkırdığı bir dünyada, insanın bilindışı kaynaklara güvenmesi gerektiÄŸini savunuyor. Bunun için de yeni bir cesaret biçiminin bireyde yaratılmasına önemli katkılarda bulunuyor. Bu kitabın, kiÅŸiye kendi kaynaklarından yararlanmakta ve günümüzdeki ahlaksal çözülmenin çöküntüsü altında kalmadan yeni bir yaÅŸam kurmakta düÅŸünsel destek saÄŸlayacağına inanıyoruz.

9-Ölümcül Kimlikler-Amin Maalouf 


"Bana 'içimin derinliÄŸinde' ne olduÄŸu sorulduÄŸunda, bunda herkesin 'içinin derinliÄŸinde' ağır basan tek bir aidiyetin, bir bakıma 'kiÅŸinin derin gerçekliÄŸinin', doÄŸarken ebediyen belirlenen ve artık deÄŸiÅŸmeyecek olan 'öz'ünün varolduÄŸu inanışı yatıyor; sanki geri kalanın, bütün geri kalanın -özgür insan olarak katettiÄŸi yolun, benimsediÄŸi inanışların, tercihlerin, kendine özel duygusallığının, yakınlıklarının, sonuçta yaÅŸamının- hiçbir önemi yokmuÅŸ gibi." Kimlik insanın zamanın içindeki inceliÅŸinde onu dünyaya baÄŸlayan bir ayna.
Amin Maalouf, Ölümcül Kimlikler'de çok yönlü ve saydam bir sorgulamanın eÅŸiÄŸinde, aynadaki görüntünün tutulabileceÄŸine iÅŸaret ediyor.


Ölümcül Kimlikler, dünyanın yeni zamanlarında insanlığın küllerinden kuracağı düzenin temeline konan bilge bir taÅŸ.

10- 21. Yüzyıl Ä°çin 21 Ders-Yuval Noah Harari

​

1. yüzyılın en çok ses getiren düÅŸünürlerinden Yuval Noah Harari, ilk kitabı Sapiens’te insanın nasıl önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüÅŸtüÄŸünü, ikinci kitabı Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peÅŸindeki yolculuÄŸunu ele almıştı. 21. Yüzyıl Ä°çin 21 Ders ise yüzyılımızın eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaÅŸanan aralıksız deÄŸiÅŸimlerle baÅŸa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor.

 

  • Tanrı geri mi dönüyor?

  • Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl deÄŸiÅŸtirecek?

  • Yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz?

  • Büyük Veri bizi sürekli izlerken, seçme özgürlüÄŸümüzü nasıl geri kazanabiliriz?

  • Dünyayı anlayamıyorsak doÄŸruyla yanlışı, haklıyla haksızı nasıl ayırt edeceÄŸiz?

  • Ufkumuzu aÅŸan, bütünüyle insan kontrolünün dışında dönen ve tüm tanrılarla ideolojilere gölge düÅŸüren bir dünyada saÄŸlam bir etik zemin bulmak mümkün mü?

  • Homo sapiens yarattığı dünyayı anlamlandırma yetisine sahip mi? GerçekliÄŸi kurmacadan ayıran belirgin bir sınır kaldı mı?

  • EÅŸitsizlik ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin açtığı dertlere milliyetçilik deva olabilir mi?

  • Eski anlatıların çöküp yerine yenilerinin gelmediÄŸi bir çaÄŸda ne tür becerilere ihtiyacımız var?

 

Harari bu ve benzeri çok temel soru(n)ları, her biri birbirinden kışkırtıcı ve derinlikli 21 bölümde ele alırken, daha önceki kitaplarında ortaya koyduÄŸu fikirlere dayanarak siyasi, teknolojik, toplumsal ve varoluÅŸsal zorluklara açıklık getiriyor.

​

 

Film Önerileri....

bottom of page